🔥 دوره‌های 20 میلیونی رو رایگان برنده شو!

گوگل تگ منیجر (GTM) برای تازه کارها

بسیاری در رابطه با آن منتشر می‌شود و این انتشار وسیع، اهمیت حضور گوگل تگ منیجر را نشان می‌دهد.

در این مقاله می خوانید

گوگل تگ منیجر یکی از ابزارهای کاربردی گوگل است، این ابزار در کنار گوگل آنالیتیکس برای پیشرفت و توسعه کسب و کار آنلاین ضروری است. گوگل تگ منیجر ابزاری شگفت‌انگیزاست که تقریبا حدود دو سالی است پست‌ها و مقالات بسیاری در رابطه با آن منتشر می‌شود و این انتشار وسیع، اهمیت حضور گوگل تگ منیجر را نشان می‌دهد. در این مدت حضورش، باعث پیشرفت و صرفه جویی در زمان زیادی از کاربران این ابزار، شده است. باور کنید، حالا دیگر کار به جایی رسیده که من، همکاران و مشتریانم نمی‌توانیم زندگی و کارمان را بدون آن تصور کنیم.

آیا احتیاج به اضافه کردن ویژگی ردیابی شی در تصاویر ویدیویی در یک وب سایت دارید؟ مشکلی نیست! می‌خواهید توابع یک فرم تازه ساخته شده را بررسی کنید؟ آن را انجام شده در نظر بگیرید. همه این‌ اقدامات به واسطه ابزاری به نام گوگل تگ منیجر را انجام شده فرض کنید.

گوگل تگ منیجر

به جای این‌که چندین و چند روز منتظر توسعه‌دهنده پیچیده برای اضافه کردن ویژگی‌های جدید ردیابی بمانید، با آموزش گوگل تگ منیجر، خودتان به راحتی این کار را انجام دهید. البته یادتان باشد که بعد از این‌که دانستید گوگل تگ منیجر چیست، قطعا نمی‌توانید به طور ۱۰۰% جانشین توسعه‌دهندگان نرم افزاری و مهندسان شوید، که در واقع هم چنین انتظاری درست نیست. با گوگل تگ منیجر شما و تیم‌تان در پیاده‌سازی کمپین‌های جدید یا آنالیزهایی که برای این کمپین‌ها و وب‌سایت‌تان نیاز دارید، می‌توانید بسیار سریع‌تر عمل کنید.

از کجا باید شروع کنید؟ گوگل تگ منیجر یا GTM شبیه یک تانک است که برای استفاده از آن، نیاز به دانش خاصی دارید و گواهینامه رانندگی فعلی شما در این‌جا کمک زیادی نخواهد کرد. دقیقا شبیه هر ابزار دیگری، گوگل تگ منیجر هم منحنی یادگیری خاص خود را دارد. این مقاله، به شما برای برداشتن گام‌های اولیه به سوی کسب دانش جدید درباره این‌که GTM چیست؟ و همچنین به هر چه مستقل‌تر شدن و همین‌طور کنترل بیش‌تر روی کمپین‌های مارکتینگ، کمک خواهد کرد.

ابتدا باید بگوییم که مقاله مفصلی از گوگل تگ منیجر پیش روی شماست، البته این را هم بدانید که این تنها یک شروع است، سرفصل‌های بسیاری برای آموزش گوگل تگ منیجر وجود دارند. اگر چه اصلا نباید بترسید، این ابزار، ابزاری حیرت‌انگیز است که من عاشقش شده‌ام و می‌توان گفت تنها مشکلش این است که کنار هم گذاشتن تمامی تکه‌های پازل و تبدیل شدن به یک کاربر ماهر زمان زیادی می برد.

دنیای قبل از گوگل تگ منیجر

قبل ازاین‌که عمیق‌تر به این که گوگل تگ منیجر چیست، نگاه کنیم بهتر است به دنیای بدون حضور GTM، نگاهی بیندازیم. در واقع، بسیاری از افراد هنوز در همان دنیا زندگی می‌کنند. هر بار که می‌خواهید هر ابزار آنالیز دیگری را نصب کنید، شما باید کد جاوا اسکریپت این آنالیزور را به وب سایت خود اضافه کنید. این ابزار آنالیز هر چیزی می‌تواند باشد(هاتجر ،گوگل آنالیتیکس) ولی همه آن‌ها از شما می‌خواهند که کدشان را به وب سایت تان اضافه کنید. وقتی یک بازدیدکننده وارد وب سایت‌تان می‌شود، این کد از ابزارهای آنالیز هم صدا می‌شوند و در نتیجه بازدیدکننده و رفتار او هم ردیابی می‌شود.

اضافه کردن یک کد به سایت شما، امر مهمی نیست. شما تنها از یک مهندس نرم افزار درخواست می‌کنید و او این کار را برای شما در همان روز یا چند روز بعد، انجام می‌دهد. این کار هنوز هم قابل قبول است، چون فقط یک‌ بار است و تمام می‌شود. اگرچه، همه چیز هم بسیار عالی نیست. هنگام استفاده GA متریک‌ها و معیارهای بسیاری برای کار وجود دارد، ولی برای این‌که تصمیمات معقول و واقعا خوبی بگیرید، باید موارد بسیار بیش‌تری را پیگیری کنید، مثلا تراکنش‌ها، کلیک‌ها، فروش و …

حالا این بدین معنی است که کدهای ردیابی بیش‌تری باید به وب سایت اضافه شوند و این پیاده‌سازی پروژه برای تنها یک بار نیست. شما باید مدام کدهای جدید اضافه کنید و کدهای فعلی را تغییر دهید یا حذف کنید. این جایی است که توسعه‌دهنده و مهندس شما تبدیل به گلوگاهی برایتان می‌شود. ازآن‌جایی که او بر روی کارها و پروژه های خود تمرکز دارد، فعالیت‌های مارکتینگ و آنالیز همواره در درجه دوم اهمیت قرار دارند، به همین دلیل شما و تیم‌تان در هر گام باید بیش‌تر و بیش‌تر منتظر بمانید. ممکن است از خودتان بپرسید که آیا راهی برای هرچه سریع‌تر اضافه کردن آن کدها بود…؟

این‌جا دقیقا همان نقطه‌ای است که گوگل تگ منیجربه کمک شما برای صرفه‌جویی در وقت می‌آید.

گوگل تگ منیجر چیست؟

جی تی ام (گوگل تگ منیجر )
گوگل تگ منیجر یک جعبه ابزار است که شما می‌توانید تمامی ابزارهای خود را در آن نگه داری کنید

گوگل تگ منیجر یک راه حل مدیریت تگ‌ها است که به عنوان یک واسطه بین یک وب سایت (یا یک اپلیکیشن موبایل) و ابزار آنالیز قرار می‌گیرد. تنها لازم است کد ردیابی خود را به گوگل تگ منیجر اضافه کنید و سپس تعیین کنید که در چه جاهایی باید به کار روند؛ در هنگام بارگذاری صفحه، کلیک کردن، پر کردن فرم‌ها، خریدها و تراکنش‌ها و …

تصور کنید که گوگل تگ منیجر یک جعبه ابزار است که شما می‌توانید تمامی ابزارهای خود را در آن نگه داری کنید : یک خط کش (گوگل آنالیتیکس)، یک چکش (گوگل ادز) و ……

همچنین گوگل تگ منیجر به شما اجازه می‌دهد، محل‌های تگ گذاری‌تان را تست کنید تا مطمئن شوید وقتی یک صفحه را بارگذاری می‌کنید یا بر روی دکمه مشخصی کلیک می‌کنید، در حقیقت این ابزار رفتارتان را می‌شمارد و پیگیری می‌کند. یک مزیت مهم دیگر این است که با این ابزار می‌توانید تگ‌هایتان و نحوه کارکردشان را بدون هیچ تغییری در کد منبع وب سایت‌تان، تغییر دهید؛ کاری که شاید نتوانید به‌خاطر سیکل‌های کند کاری یا پر مشغله بودن مهندسان انجام دهید. به جای آن تنها در پنل کاربری گوگل تگ منیجر، تگ‌ها را ویرایش می‌کنید و تغییرات را با فشار یک دکمه به راحتی آب خوردن، منتشر می‌کنید.

بسیاری از مبتدیان گوگل آنالیتیکس را با گوگل تگ منیجر اشتباه می‌گیرند و می‌پرسند که الان باید از کدامیک استفاده کنند؛ در واقع جواب، هر دو ابزار است. این دو ابزار جایگزین یکدیگر نمی‌شوند، بلکه با هم کار می‌کنند و به کمک هم می‌آیند. گوگل آنالیتیکس ابزاری برای جمع‌آوری اطلاعات بازدیدکنندگان از وب سایت یا اپلیکیشن شماست و این اطلاعات را در گزارش‌های مختلف به شما می‌دهد. در حالیکه گوگل تگ منیجر یک شیوه انتقال داده است. به عنوان مثال GTM اطلاعات تراکنش‌های وب سایت را جمع‌آوری می‌کند و آن را به گوگل آنالیتیکس یا هر ابزار پیگیری دیگری می‌فرستد.

به طور خلاصه، گوگل تگ منیجر شما را قادر می‌سازد که بسیاری از کدهای ردیابی جاوا اسکریپت (تگ‌ها) را روی وب سایت‌تان مدیریت کنید. رهگیری کد گوگل آنالیتیکس یکی از این تگ‌هاست.

همان طورکه قبل‌تر هم اشاره کردیم، گوگل آنالیتیکس تنها تگِ سازگار با گوگل تگ منیجر نیست و می‌توان به موارد زیر نیز اشاره کرد :

  1. تگ تبدیل گوگل ادز
  2. تگ مارکتینگ مجدد گوگل ادز
  3. کد پیکسل فیس‌بوک
  4. کد رهگیری کریزی اگ
  5. کد رهگیری اینسپکت لت
  6. و هر کد دیگری از جاوا اسکریپت یا HTML که سفارشی‌سازی شده و …..

چرا باید شروع به استفاده از گوگل تگ منیجر کرد؟

دلایل بسیاری برای استفاده هر چه سریع‌تر از گوگل تگ منیجر وجود دارد:

  • توسعه سریع کدهای ردیابی

بگذارید یک بار دیگر نحوه مدیریت کدهای رهگیری به شیوه کلاسیک را مرور کنیم:

  • برای کار یک بازاریاب، آنالیزور و یا … برای یک کمپین جدید تصمیم می‌گیرد از یک پلتفرم مارکتینگ جدید، برای رهگیری و آنالیز رفتار مصرف‌کننده استفاده کند.
  • او برای این کار یک کد رهگیری در نظر دارد و آن را به توسعه‌دهنده می‌فرستد.
  • توسعه دهنده نیز می‌گوید که سرش شلوغ است و این کار را می‌تواند هفته بعد انجام دهد.
  • اگر در میان راه نیاز داشتید رویدادهای بیش‌تری را پیگیری کنید، چه تصمیمی باید بگیرید؟ در این گونه موارد شما باید دستور کار را با تمام جزئیات بنویسید و تعدادی ایمیل با مهندس‌تان رد و بدل کنید تا بتوانید آن کدها را نصب کنید که این امر زمان بیش‌تری احتیاج دارد.

دربسیاری از این موارد، گوگل تگ منیجر شما را از این عذاب نجات می‌دهد و پروسه را بسیار موثرتر می‌کند. مدیریت تگ گوگل بسیاری از پروسه‌ها را سرعت می‌بخشد. تغییرات و تگ‌های جدید می‌توانند به سرعت خلق شوند و بسیاری از آن‌ها نیازی به تغییر کد در وب سایت ندارند. این موضوع برای بازاریاب‌ها بسیار عالی است، زیرا که راه‌اندازی و عرضه را بدین سبب که خودشان هر تغییر را تست می‌کنند و هر زمان همه چیز آماده بود، سریعا شروع به کار می کنند.

این در حالی است که پیاده‌سازی همین کمپین یا بازاریابی در شیوه قدیمی حداقل ۳ هفته زمان نیاز دارد. در نمودارهای زیر به شکل کلی می‌توانید روند و زمان رسیدن به نتیجه را در دو شیوه قدیمی و جدید ببینید.

شروع کمپین با شیوه قدیم، بدون گوگل تگ منیجر، زمان تقریبی: ۱ تا ۳ هفته

بازاریاب یا آنالیزور

می‌خواهد ایونت مشخصی را دنبال کند یا یک سری کد جدید به وب سایت اضافه شود.

توسعه دهنده

باید تمام کدهای درخواستی را اضافه کند

تایید و تست

همه کدها می‌بایست یک بار تست شوند و در صورت مشکل، آن را برطرف کنیم

داده

حالا می‌توان داده‌های کمپین را داشت و گزارش کرد.

روش جدید ( با گوگل تگ منیجر ) : ۱-۳ ساعت

بازاریاب

می‌خواهد ایونت مشخصی را پیگیری کند، آن را با GTM تعریف می‎‌کند.

بازاریاب

تمام ایونت‌ها تست و تایید می‌شوند.

داده

حالا می‌توان داده‌های کمپین را داشت و گزارش کرد.

سایت لونامتریکس مطالعه موردی کوتاهی را منتشر کرده است که بیانگر بهبود تجربه ۶۰۰% مشتری آن‌ها در زمان پیاده‌سازی تگ می‌باشد.

  • همه تگ‌ها از یک مکان کنترل می‌شوند

در گذشته تمامی کدهای رهگیری به شکل مستقیم در کد منبع وب سایت یا اپلیکیشن کدگذاری می‌شدند. بدترین قسمت آن بود که بخش‌های کوچکی از کدهای جاوا اسکریپت در فایل‌های مختلف وب سایت، پراکنده بودند.بنابراین اگر احتیاج داشتید تکه‌ای از آن‌ها را تغییر دهید، در بیش‌تر موارد به حضور یک توسعه‌دهنده احتیاج داشتید تا آن کدها را پیدا کند، و بعد تازه آن‌ها را بروزرسانی کند.

من در بسیاری از موارد دیده‌ام که به خاطر خطای انسانی بعضی از کدها از قلم افتاده‌اند و این باعث از بین رفتن دقت در جمع‌آوری داده می‌شد. حالا به خاطر وجود و حضور گوگل تگ منیجر این پروسه آسان‌تر شده و تمامی تگ‌ها را می‌توان از یک مکان کنترل کرد.

  • ابزارهای تست کردن

رفع ایراد و برطرف کردن مشکل تگ‌ها از طریق قسمت preview and debug mode که نشان می‌دهد کدام یک از تگ‌ها بر روی یک صفحه کار می‌کنند و کدام یک فعال نیستند، آسان شده است. این قسمت همچنین شامل اطلاعاتی  است که باعث فعال‌سازی تگ‌ها می‌شوند و داده‌های درون تگ‌های رهگیری می شوند.

چرا این قسمت مهم است؟ با راه‌حل‌های رفع ایراد گوگل تگ منیجر شما قبل از انتشار زنده تگ‌ها بر روی وب سایت‌تان اطمینان حاصل می‌کنید که آن‌ها به درستی کار می‌کنند. همچنین بهتر است سایر اکستنشن‌های مفید مرورگر، مثل Tag assistant ،data layer inspector و … را به یاد داشته باشیم. تعداد بسیار بیش‌تری از آن‌ها را در یک پست وبلاگ به نام top google tag manager extentions for chrome لیست شده است.

  • ردیابی رویداد ساده

همان طور که قبلا هم ذکر شد، وجود کدهای جاوا اسکریپت برای رهگیری رویدادها لازم هستند که آن ها را یک توسعه‌دهنده باید به وب سایت جهت پیگیری اتفاقاتی مثل کلیک‌ها، پر کردن فرم‌ها و …. اضافه کند. برای آسان‌تر کردن کارها، گوگل تگ منیجر ویژگی‌ای به نام پیگیری اتوماتیک اتفاقات دارد.

زمانی که یک ویژگی مشخص را در گوگل تگ منیجر فعال کنید، به صورت خودکار، شروع به جمع‌آوری اطلاعات تراکنش‌های مشخص شده می‌کند. برای این کار نیاز به انجام بعضی از تنظیمات هست ولی انجام این کار نسبتا ساده است ومی‌توانید از واسطه‌های مختلف، به عنوان مثال تگ رویداد گوگل آنالیتیکس، برای فعال‌سازی کدها استفاده کنید.

رویدادهای ساده که در گوگل تگ منیجر به شکل پیش فرض می‌توانید رهگیری کنید، شامل موارد زیر هستند:

  1. کلیک ها
  2. کلیک لینک ها
  3. پر کردن فرم ها
  4. زمانی که در یک صفحه صرف می‌شود

اما با توجه به جامعه رو به گسترش کاربران گوگل تگ منیجر و علاقه‌مندان به آن، تعداد توابع پیگیری اتفاقات اتوماتیک دائما افزایش می‌یابد. همچنین می‌توانید ویژگی‌های سفارشی شده، که مواردی از قبیل تمایل به ترک یک صفحه، کامنت‌های جدید، نمایشگرهای فایل‌های ویدئویی و بسیاری از ویژگی‌های دیگر را اضافه کنید. شاید بپرسید، باز چرا این مسئله اهمیت دارد؟ اهمیت این موضوع از آن روست که شما را قادر می‌سازد دیدی از کارهایی که کاربران در وب سایت شما انجام می‌دهند، به دست آورید. آیا با محتوا ارتباط برقرار می‌کنند؟ آیا فرم‌های شما را پر می‌کنند؟ شما می‌توانید ازاین رویدادها برای هدف گذاری‌های مشخص شده در کسب و کارتان در گوگل آنالیتیکس، یا هر ابزار دیگری که در اختیار دارید، استفاده کنید.

ولی به یاد داشته باشید که همچنان نیاز به آنالیز و پیگیری رویدادهای پیچیده‌تری دارید، احتمالا به نظر و حضور یک توسعه‌دهنده احتیاج دارید. هرچند گوگل تگ منیجر قدرت فراوانی به شما می‌دهد، اما شما را بی نیاز نمی‌کند.

  • الگوهای آماده تگ

گوگل تگ منیجر به طور پیش فرض تعدادی از تگ‌های آنالیز کلاسیک و عمومی، تبدیل‌های گوگل ادز، بازاریابی مجدد و …. را در خود دارد. این مسئله به یک بازاریاب با دانش کدنویسی بسیار اندک و یا بی سواد در کدنویسی اجازه می‌دهد که تگ‌ها را بدون پیاده‌سازی یک کد یا درخواست کمک از یک توسعه‌دهنده، سفارشی‌سازی کند. در حال حاضر تعداد زیادی از قالب‌ها برای استفاده شما وجود دارند و پیش بینی می‌شود تعداد آن‌ها در آینده رو به افزایش باشد.

  • نسخه ها

هرگاه شما تغییری را در سورس کدی منتشر می‌کنید، گوگل تگ منیجر یک نسخه جدید می سازد و اگر در هر زمانی مجدداً احتیاج داشته باشید، نسخه قبلی (یا هر نسخه موجود دیگری) را بازیابی کنید، به آسانی قادر به این کار هست. اگر این سوال برایتان پیش آمده است که چه اتفاقی رخ می‌دهد اگر تعدادی از تگ‌هایتان که هنوز کامل نشده‌اند، به طور تصادفی بر روی وب سایت‌تان به صورت زنده منتشر شوند؟ باید بگوییم که مشکلی نیست؛ تنها کافی است به صفحه نسخه‌ها بروید و نسخه قبلی را منتشر کنید. این راه ساده‌ای برای برطرف کردن موقعیت‌های دشوار است.

  • محبوبیت در حال گسترش

یکی از چیزهایی که گوگل با آن شناخته می‌شود، وارد بازار کردن و از رده خارج کردن بسیاری از محصولات مثل گوگل گلس و RSS reader است. ولی به نظر می‌رسد گوگل تگ منیجر آینده بسیار درخشان و روز به روز محبوبیت فزاینده‌ای دارد، مردم بیش‌تر و بیش‌تر از آن به عنوان ابزار کارشان استفاده می‌کنند، همچنین منابع رایگان و غیر رایگان گوگل تگ منیجر دائما در حال افزایش است. اگر به این داده ها اعتماد ندارید، در ادامه به داده‌هایی که از گوگل ترندز به دست آمده توجه کنید. بگذارید ببینیم این روند در آینده به کجا منجر می‌شود، هر چند که رشد آن رو به کاهش است.

تگ منیجر سرچ ترم
گوگل تگ منیجر آینده بسیار درخشان دارد و روز به روز محبوبیت آن بیشتر می شود

نمودار بالا به چه معنی است؟ هر چه تعداد افرادی که از گوگل تگ منیجر استفاده می‌کنند بیش‌تر باشد، پست وبلاگ، فایل های آموزشی و دیگر انواع محتواها بیش‌تر در دسترس خواهند بود. البته گوگل تگ منیجر هنوز در ایران خیلی شناخته شده نیست و مقالات بسیار محدودی در این رابطه به زبان فارسی وجود دارد. اما اگر به زبان انگلیسی کمی تسلط داشته باشید مقالات زیر برای رشد شما در این زمینه بسیار کاربردی هستند، در زیر به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌شود:

The Ultimate list of 90+ GTM Resources

(The Library of Google Tag Manager Recipes (ready-made container templates

The Ultime Google Tag Manager Glossary

گوگل تگ منیجر چگونه کار می‌کند؟

Tag ،Trigger و Variabel ( گوگل تگ منیجر )
گوگل تگ منیجر به سه دسته اصلی به نام های Tag ،Trigger و Variabel تقیسم می شوند.

GTM به سه دسته اصلی کلی تقسیم می شود: تگ ها، فعال کننده ها و متغیر ها

یک تگ، بخشی از کد است که بر روی وب سایت تحت شرایط مشخصی، شروع به کار می‌کند. تگ می‌تواند یک کد پیگیری باشد، یک خط کد که یک متن یا بخش مشخصی از وب سایت را تغییر می‌دهد و یا حتی یک کد که رنگ نوار آدرس را در مرورگر تغییر می‌دهد. وقتی یک تگ را می‌سازید، در واقع دارید به تگ گوگل منیجر دستور می‌دهید تا «این کار را انجام بدهد»، «آن کار را انجام بدهد»، «بازدید از صفحه این بازدیدکننده را رهگیری کند»، «این کلیک را پیگیری کند و به گوگل آنالیتیکس ارسال کند»” و …

در حقیقت این فرآیند فعال‌کننده شرایطی است که یک تگ تحت آن باید شروع به کار کند. آیا تگ باید برای تمامی بازدیدها از صفحه، شروع به کار کند؟ یا شاید در هنگام کلیک‌های مشخصی؟ درباره پر کردن موفقیت‌آمیز فرم‌ها چه؟ تمامی این مثال‌ها فعال‌کننده هستند. وقتی شرایط مشخصی یا مجموعه ای از شرایط وجود داشته باشند، فعال‌کننده شروع به کار می‌کند و تمامی تگ‌ها که به آن لینک شده‌اند، وارد عمل می‌شوند.

متغیر عضو نهایی این مجموعه سه‌گانه است. متغیرها یاورهای کوچکی هستند که می‌توانند در تگ‌ها، فعال‌کننده‌ها و یا حتی دیگر متغیرها به کار بروند. یک متغیر می‌تواند:

  • تنها یک جز از اطلاعات را نگهداری کند، مثل URL صفحه، دامنه وب سایت، ID محصول، متن یا لینک و …
  • مجموعه‌ای از اطلاعات و تنظیمات را نگهداری کند (متغیر گوگل آنالیتیکس حاوی تنظیمات چندگانه مربوط به GA مثل ID رهگیری، تنظیمات نمایش تبلیغات و ….)
  • می‌تواند یک تابع کامل باشد (ولی چون این مورد برای مبتدیان بسیار پیچیده است، از این رو فعلا از آن می‌گذریم)

تگ ها

متغیر

متغیر

فعال کننده ها

متغیر

متغیر

بهترین راه برای فهم رابطه بین تگ‌ها، فعال‌کننده‌ها و متغیرها در گوگل تگ منیجر مشاهده مثال زیر است:

تگ تبلیغ گوگل ادز

متغیر

order total : $30

در یک صفحه تشکر

متغیر

/purchase.successful/

  • این تگ کی باید شروع به کار کند؟ جواب بالا آمدن یک صفحه تشکر یا تایید پرداخت است. این شرایط فعال‌کننده ماست.
  • حال ما احتیاج به بهره‌گیری از اطلاعات اضافی برای ارسال داده‌ای دقیق تر به گوگل ادز و وادار کردن فعال‌کننده‌مان به کارهستیم.
    • با تگ تبدیل گوگل ادز می توانیم order total را که یک متغیر است، ارسال نماییم. هرگاه یک خرید موفقیت‌آمیز تکمیل شود، از طریق تگ گوگل ادز، ارزش متغیر total order را می‌گیرد و به سرورهای گوگل می‌فرستد. متغیرها چیزهایی هستند که باعث می‌شوند ردیابی گوگل تگ منیجر پویا باشد.
    • در فعال‌کننده، ما باید دقیقا به گوگل تگ منیجر فرمان بدهیم که چه زمانی شروع به کار کند. گفتن این‌که یک صفحه تشکر را لود کن، برای انسان قابل فهم است، ولی در گوگل تگ منیجر باید دقیق‌تر باشیم. یک صفحه تشکر چیست؟ جواب این است که به عنوان مثال صفحه‌ای است که لینک آن /purchase-successful/ است. در این مورد، URL صفحه یک متغیر است و ما به گوگل تگ منیجر دستور دادیم تا وقتی صفحه بارگذاری می‌شود دائما URL صفحه را چک کند. اگر یک متغیر (URL) حاوی /purchase-successful/ بود، فعال‌کننده وارد عمل می‌شود.

همان‌طور که می‌بینید، متغیرها می‌توانند هم در تگ‌ها و هم در فعال‌کننده‌ها به کار روند. همچنین می‌توانید آن‌ها را در دیگر متغیرها به کار ببرید، ولی این موضوع را در آینده (نه در این راهنما) را فرا می‌گیرید.

ساختن اکانت گوگل تگ منیجر

برای شروع بیاید یک اکانت گوگل تگ منیجر بسازیم. به سایت رسمی گوگل تگ منیجر بروید و بر روی دکمه اصلی ثبت‌نام کلیک کنید تا یک اکانت جدید بسازید.

tags made easy

دقیقا مثل سایر محصولات گوگل، شما از همان اکانت گوگل برای گوگل تگ منیجر هم استفاده می‌کنید بنابراین اگر الان در Gmail (گوگل ادز، گوگل آنالیتیکس و …) هستید، به طور اتوماتیک وارد اکانت گوگل تگ منیجر می‌شوید. اگر نه، ابتدا یک اکانت گوگل بسازید.

اکانت گوگل تگ منیجر
وقتی Login کردید از شما خواسته می‌شود که یک اکانت گوگل تگ منیجر و یک نگهدارنده جدید بسازید

اکانت گوگل تگ منیجر دقیقا مثل اکانت گوگل آنالیتیکس کار می‌کند، این اکانت معمولا برای یک شرکت یا کسب و کار یا مشتری است، در حالی که یک نگهدارنده معمولا برای یک وب سایت یا اپلیکیشن است. یک نگهدارنده می‌تواند حاوی تعداد بسیار زیادی از تگ‌ها، فعال‌کننده‌ها و متغیرها باشد.

با این حال، اگر تعدادی از وب سایت‌ها متعلق به یک کسب و کار هستند و ساختار بسیار مشابهی دارند و پیاده‌سازی رهگیری آن‌ها مشابه است ومی‌توانید با خیال راحت از یک نگهدارنده برای تمامی آن‌ها استفاده کنید.

چگونه گوگل تگ منیجر را به درستی نصب کنیم؟

بعد از این‌که یک نگهدارنده ساختید، دو کد دریافت می‌کنید که لازم است به وب سایت اضافه شوند. این دو تکه کد را به یک توسعه‌دهنده بدهید و از او بخواهید دستورالعمل‌ها را به دقت دنبال کند. کد اول باید در جایی در <head> وب سایت اضافه شود، درحالی‌که کد دوم باید دقیقا بعد از شروع تگ <body> اضافه شود.

به خاطر این کد که در یک صفحه پیاده‌سازی شده است، همه تگ‌ها وقتی به این تنظیمات می‌رسند، شروع به کار می‌کنند. اگر اطلاعات بیش‌تری در مورد نصب درست گوگل تگ منیجر لازم دارید، می‌توانید این راهنمای نصب گوگل تگ منیجر را مطالعه کنید. اگر از سیستم‌های مدیریت محتوای محبوب و پرطرفدار، همچون وردپرس استفاده می‌کنید، احتمالا افزونه‌های آماده‌ای برای آسان کردن پروسه نصب گوگل تگ منیجر به همراه مزایای بیش‌تر وجود دارد.

به عنوان مثال در سیستم وردپرس، یک افزونه عالی به نام گوگل تگ منیجر ۴WP ساخته شده توسط دوراسل تامی وجود دارد که نه تنها کمک می‌کند که گوگل تگ منیجر را به راحتی نصب کنید، بلکه می‌توانید اطلاعاتی اضافی مثل نویسنده صفحه، تگ‌های صفحه و … را دریافت کنید و سپس به متغیرهای گوگل تگ منیجر تبدیل و در تگ‌ها و فعال‌کننده‌ها استفاده کنید.

ساخت اولین تگ‌تان

معمولا اولین تگی که بازاریاب ها یا وب آنالیزورها با گوگل تگ منیجر نصب می‌کنند، تگ پیش نمایش گوگل آنالیتیکس است. این دقیقا معادل همان پروسه‌هایی است که گوگل آنالیتیکس از شما می‌خواهد که کد رهگیری‌شان را به تمامی صفحات وب سایت‌تان اضافه کنید. در این مورد، ما با کمک گوگل تگ منیجر کد رهگیری گوگل آنالیتیکس را در تمامی صفحات سایت‌مان اضافه می‌کنیم.

تگ منیجر کد
کد تگ منیجر

در گوگل تگ منیجر، به قسمت تگ‌ها بروید و بر روی NEW کلیک کنید.

gtm demo
gtm demo

یک صفحه از سمت راست مانیتور باز می‌شود. این صفحه شامل دو بخش است، پیکربندی تگ‌ها و فعال‌سازی. می‌توانید بر روی هر نقطه‌ای از بلوک پیکربندی کلیک کنید و تگ Google Analytics – Universal Analytics را انتخاب کنید.

انتخاب نوع تگ
انتخاب نوع تگ

Track type را page view انتخاب کنید و سپس در منوی google analytics setting گزینه new variable را انتخاب کنید. شما در حال ساختن اولین متغیرتان هستید.

انتخاب نوع تگ
انتخاب نوع تگ

تنظیمات متغیرگوگل آنالیتیکس برای صرفه‌جویی در زمان بسیارعالی است. چیزی که در آینده یاد می‌گیرید این است که چگونه در هر تگ گوگل آنالیتیکس تنظیمات مختلف را جداگانه به کار بگیرید، مثل کد رهگیری (UA-XXXXXX-XXID) در GA، تنظیمات بین دامنه‌ای، ابعاد سفارشی شده و …

موقعیتی را تصور کنید که باید در آن به سرعت یک تغییر را در ۴۰ تگ اعمال کنید، این یعنی ۴۰ تغییر دستی! به خاطر وجود تنظیمات متغیر در GA می‌توانید این کار را به تگ‌های چندگانه واگذار کنید و هر زمان که نیاز به تغییر چندین پیکربندی داشتید، تنها لازم است یک بار این کار را انجام دهید، چرا که تمامی تگ‌ها از تنظیمات متغیر استفاده می‌کنند.

در هر صورت، بیایید به تنظیمات متغیر GA بازگردیم. برای مبتدیان باید بگویم که لازم است ID رهگیری اکانت گوگل آنالیتیکس‌مان را اضافه کنیم، زیرا گوگل تگ منیجر باید بداند که اطلاعات را به کدام اکانت گوگل آنالیتیکس بفرستد.

تنظیمات متغیر GA
تنظیمات متغیر GA

به Google Analytics account بعد منوی Admin و سپس هم (Tracking Info on a Property level) و در انتها هم Tracking Codeدر پنل خود بروید. حالا Tracking IDرا کپی کنید، همه کد را نه، تنها ID را.

به رابط گوگل تگ منیجر بروید و این ID را در تنظیمات متغیر گوگل آنالیتیکس paste کنید. به خاطر وجود GDRP باید آدرس IP بازدیدکنندگان را به حالت ناشناس در بیاوریم، زیرا بر اساس ضوابط GDRP، آدرس IP به عنوان اطلاعات شخصی در نظر گرفته می‌شود.

در تنظیمات متغیر GA به قسمت More Settings > Fields to Set بروید و anonymizeIp را وارد کنید و آن را بر روی true تنظیم کنید. این پارامتر آخرین عدد از آدرس IP را به صفر تغییر می‌دهد.

gtm-setting
فراموش نکنید که فیلترهای GA خود را به روزرسانی کنید

متغیر را ذخیره کنید و به طور خودکار به editing mode از تگ گوگل آنالیتیکس بازگردانده می‌شوید. حال قسمت پیکربندی تگ کامل می‌شود، اکنون بیایید فعال‌کننده را تنظیم کنیم. در قسمت فعال‌کننده، بر هر جایی بر روی بلوک سفید کلیک کنید و فعال‌کننده All Pages را انتخاب کنید.

ga-pageview
اکنون بیایید فعال‌کننده را تنظیم کنیم

این شرط بدین معنی است که تگ نمایش صفحه گوگل آنالیتیکس در همه صفحه‌هایی که نگهدارنده کد گوگل تگ منیجر نصب شده است، شروع به کار خواهد کرد. تنها کاری که لازم است در سطح پایه برای پیاده‌سازی GA بکنید، ذخیره سازی تگ است. اگر کسی از شما بخواهد که رهگیری استاندارد با گوگل آنالیتیکس را نصب کنید، تنها کاری که باید انجام دهید، ساختن یک تگ نمایش صفحه است که معادل اضافه کردن همان کد رهگیری GA به کد منبع وب سایت است.

با تکمیل این قدم ها ما به گوگل تگ منیجر فرمان دادیم تا

  • بازدیدکننده‌های وب سایت را با GA رهگیری کند که یک تگ است.
  • تگ را بر روی تمامی صفحات فعال کند که یک فعال‌کننده است.
  • داده را به یک اکانت مشخص گوگل آنالیتیکس بفرستد،ID رهگیری GA در تنظیمات متغیر گوگل آنالیتیکس جای گذاری شده است. 
  • داده را به یک اکانت مشخص گوگل آنالیتیکس بفرستد،ID رهگیری GA در تنظیمات متغیر گوگل آنالیتیکس جای گذاری شده است.

تست کردن با حالت پیش نمایش و عیب‌زدایی

قبل از این‌که این تغییرات را منتشر کنیم و شروع کنیم به رهگیری تمام بازدیدکننده‌ها، باید مطمئن شویم که همه چیز به درستی کار می‌کند. این جایی است که حالت Preview and Debug بسیار کارآمد می‌شود.

حالت پیش نمایش و عیب زدایی(P&D) گوگل تگ منیجر این امکان را به شما می‌دهد که سایتی را که نگهدارنده کد گوگل تگ منیجر شما، بر روی آن پیاده‌سازی شده را مرور کنید. سایت‌هایی که حالت پیش نمایش دارند، دارای یک پنجره نمایش (کنسول) برای رفع ایرادات در پایین صفحه مرورگر شما هستند بدین سبب که بتوانید تشخیص دهید که کدام تگ‌ها ، در چه زمانی شروع به کار می‌کنند.

پنل گوگل تگ منیجر
پنل گوگل تگ منیجر

برای فعال کردن حالت رفع ایراد گوگل تگ منیجر، بر روی دکمهpreview  در گوشه بالایی و سمت راست (نزدیک دکمه submit) از رابط کاربری گوگل تگ منیجر خود کلیک کنید.

تگ منیجر

بعد از اینکه حالت P&D را فعال کردید، یک بنر بزرگ اطلاع رسانی نارنجی رنگ ظاهر می‌شود.

تگ منیجر

حال به سایتی بروید که نگهدارنده کد گوگل تگ منیجر در آن پیاده‌سازی شده است، صفحه را مجددا بارگذاری (refresh) کنید، سپس پنجره کنسول رفع ایراد در پایین مرورگر شما ظاهر خواهد شد که اطلاعات جزئی درباره تگ‌هایتان، شامل وضعیت شروع به کار آن‌ها و اینکه چه اطلاعاتی درحال پردازش است، را نمایش می‌دهد.

این پنجره کنسول تنها بر روی کامپیوتر شما و وقتی در حال مشاهده حالت پیش نمایش هستید، نشان داده می‌شود و برای سایر بازدیدکنندگان از وب سایت قابل مشاهده نیست؛ پس نگران نباشید. اگر مشکلی در قسمت نگهدارنده کد به وجود بیاید تاثیری بر دیگران ندارد، البته تا زمانیکه شما تمامی تغییرات را در محیطی زنده منتشر کنید.

اگرمشکلی در زمینه مشاهده حالت پیش نمایش و رفع ایراد دارید، راهنمای چگونگی رفع ایراد را بخوانید. همچنین اگر می‌خواهید بیش‌تر درباره حالت P&D بیاموزید، این پست وبلاگ را چک کنید. حال به تگ نمایش گوگل آنالیتیکس‌مان باز می گردیم. وقتی که کنسول پیش نمایش و رفع ایراد بر روی وب سایت‌تان ظاهر شد، بر رویداد Page View (در سمت چپ کنسول) کلیک کنید و ببینید آیا تگ GAتان با موفقیت شروع به کار کرده است یا خیر.

گوگل آنالیتیکس
بر رویداد Page View (در سمت چپ کنسول) کلیک کنید و ببینید آیا تگ GAتان با موفقیت شروع به کار کرده است یا خیر

بسیار عالی! قبل از این‌که برای اولین تگ‌تان جشن بگیریم، باید چک کنیم آیا آن صفحه واقعا به گوگل آنالیتیکس رسیده است، زیرا این حقیقت که تگ شروع به کار کرده است، بدین معنی نیست که داده هم حتما ارسال شده است. برای مثال یک تگ ممکن است به اشتباه پیکربندی شده باشد و بازدیدهای صفحه را به یک اکانت گوگل آنالیتیکس اشتباه بفرستد.

بهترین راه برای این‌که چک کنیم اطلاعات به درستی به GA ارسال می‌شوند، استفاده از گزارش‌های زمان حاضر (real-time) است. در گوگل آنالیتیکس به قسمت Real-time > Overview بروید:

gtm-overview
به قسمت‌های مختلف از وب سایت‌تان سر بزنید و ببینید آیا نمایش تمامی آن صفحات در گزارش‌های real time مشاهده می‌شوند یا خیر

اگر تگ GA شروع به کار می‌کند، ولی هیچ رویدادی در گزارش‌های RT نشان داده نمی‌شود، این راهنمای حل مشکل را بخوانید.

یک ابزار کارآمد دیگر که حتما باید آن را امتحان کنید، البته اگر تا به حال از آن استفاده نکرده‌اید، دستیار گوگل تگ یا GTA است. GTA یک اکستنشن برای مرورگر گوگل کروم است که با اسکریپت‌های رهگیری مختلف گوگل گزارش‌گیری می‌کند و چک می‌کند که به درستی پیکربندی شده باشند؛ مثل گوگل ادز، گوگل آنالیتیکس، گوگل اپتیمایز و …

انتشار نگهدارنده

هر وقت پیکربندی و تست کردن تگ‌ها، متغیرها و فعال‌کننده‌ها در نگهدارنده را تمام کردید، آن را منتشر کنید. در غیر این صورت آن تغییرات به طور زنده اعمال نمی‌شوند و بازدیدکنندگان و استفاده‌کنندگان از وب سایت شما رهگیری نمی‌شوند. هر بار که یک نگهدارنده منتشر می‌شود، نسخه جدیدی از آن ساخته می‌شود. این مسئله بسیار کارآمد است زیرا در مواقع بروز مشکل می‌توانید به سرعت نسخه قبلی را بازیابی کنید.

در گوشه بالا و سمت راست بر روی دکمه آبی رنگ رابط کاربری گوگل تگ منیجر، SUBMIT کلیک کنید.

انتشار نگهدارنده
انتشار نگهدارنده

در این مرحله دو گزینه دارید:

  • تمامی تغییرات را به صورت زنده برای بازدیدکنندگان وب سایت خود منتشر کنید و به صورت خودکار یک نسخه جدید بسازید.
  • تنها یک نسخه جدید بسازید. تغییرات به صورت زنده بر روی وب سایت نمایش داده نمی‌شوند، ولی یک نسخه ذخیره شده دارید که می‌توانید بعدا اگر اتفاق بدی افتاد، نگهدارنده را بر اساس آن بازیابی کنید.

این بار ما خلق و انتشار نسخه را انتخاب می‌کنیم. اگرچه تکمیل کردن فیلدهای اسم و توضیحات نسخه ضروری نیست، ولی جدا توصیه می‌شود آنها را پر کنید. زمانیکه تعداد نسخ شما به ۱۰ یا ۲۰ و بیش‌تر افزایش یابد، اسم‌هاو توضیحات‌تان بسیار مفید خواهند بود. به خصوص در مواقعی که سعی می‌کنید بفهمید چه موقع تغییرات مشخصی را پیاده‌سازی کرده‌اید.

زمانیکه دکمه Publish در بالای سمت راست صفحه را بزنید، تغییرات‌تان به طور زنده اجرا می‌شوند و شما شروع می‌کنید به رهگیری بازدیدکنندگان از صفحه‌تان.

نکته دیگری که درباره GDPR (ضوابط عمومی حفاظت از اطلاعات) باید یادآوری کنیم، این است که اگر چه پیاده‌سازی کد رهگیری GA ساده بود، ولی اگر ترافیک سنگینی از کشورهای اروپایی دارید، باید پیکربندی‌های اضافه‌تری را هم پیاده‌سازی کنید. در ابتدا احتیاج به پیاده‌سازی یک بنر برای رضایت استفاده از کوکی دارید. و هر زمان که از بازدیدکننده‌تان برای استفاده از اطلاعات شخصی‌اش، رضایت گرفتید، (زیرا رهگیری ID های مختلف به عنوان PII هم در نظر گرفته می‌شوند) می‌توانید تگ‌های خود را مثل تگ‌های گوگل ادز،فیس‌بوک پیکسل و … فعال کنید. اگر خوش‌بینانه نگاه کنیم، این طور به نظر می‌رسد که در آینده‌ای بسیار نزدیک، دیگر لازم نیست برای تنظیم کوکی برای اهداف آنالیزی کسب اجازه کنیم.

خب بعد چی؟

پیشنهاد می‌کنم گوگل تگ منیجر را در تمامی پروژه های جدید خود به کار بگیرید. اندازه مهم نیست، می‌تواند یک وب سایت ساده باشد یا یک بیزینس الکترونیکی بزرگ. حتی اگر برنامه‌ای برای رهگیری رویدادهای مختلف ندارید و فقط به یک رهگیری ساده درباره بازدید از صفحه احتیاج دارید، همچنان از گوگل تگ منیجر استفاده کنید. ابتدا از گوگل تگ منیجر و سپس از تگ بازدید از صفحه گوگل آنالیتیکس. زیرا هیچ وقت نمی‌دانید در آینده چه اتفاقی می‌افتد، شاید روزی نیاز داشته باشید X را در آن پروژه رهگیری کنید، آن وقت بدون صرف زمان می‌توانید این کار را انجام دهید، چرا که گوگل تگ منیجر از قبل پیاده‌سازی شده است.

ولی آن پروژه ها و وب سایت‌هایی که گوگل آنالیتیکس یا سایر ابزارها در آن‌هاپیاده‌سازی شده‌اند ولی گوگل تگ منیجر ندارند، چی؟

در این‌جا گزینه های زیادی وجود دارد:

  • چیزی که بیش‌تر از همه پیشنهاد می‌شود این است که تمام اسکریپت‌های رهگیری‌ای را که به طور مستقیم در سورس کد وب سایت کدنویسی شده‌اند را به گوگل تگ منیجر ببرید، این پروسه آسان نیست و حضور شما و توسعه‌دهنده‌تان را برای زمانی طولانی می‌طلبد؛ ولی قطعا ارزشش را دارد. کافی است به یاد بیاورید که چقدر کمپین‌های بازاریابی به خاطر مشغول بودن مهندسین نرم افزار با دیگر پروژه‌ها و کارها به تعویق می‌افتاد. با گوگل تگ منیجر شما می‌توانید رهگیری را بسیار سریع‌تر پیاده‌سازی کنید و شما و تیم تان بسیار چابک تر شوید.
  • می‌توانید تگ‌های جدید را با گوگل تگ منیجر پیاده‌سازی کنید، در حالیکه تگ‌های قدیمی همچنان به شکل مستقیم در کد منبع وب سایت کدنویسی شده‌اند. فقط باید مطمئن شوید که یک تراکنش را با هر دو روش، یعنی روش قدیمی و گوگل تگ منیجر رهگیری نمی‌کنید. در غیراینصورت یک داده دوبار شمرده می‌شود.

راهنمایی های انتقال به گوگل تگ منیجر

یک بار دیگر تکرار می‌کنم که انتقال به گوگل تگ منیجر کار آسانی نیست. هر چه پروژه بزرگ‌تر باشد، منابع بیش‌تری برای انتقال لازم است. لونامتریکس راهنمای بسیار مفیدی در این زمینه منتشر کرده است، اما اگر عجله دارید در زیر خلاصه‌ای از پروسه آمده است:

  • تمامی اسکریپت‌های رهگیری که روی وب سایت هستند را بررسی کنید. در این راه به نظر یک توسعه‌دهنده هم احتیاج خواهید داشت.
  • تمامی اسکریپت‌های رهگیری که روی وب سایت هستند را بررسی کنید. در این راه به نظر یک توسعه‌دهنده هم احتیاج خواهید داشت.
  • تگ‌هایی را که باید جایگزین کدهای وب سایت بشوند، دوباره در گوگل تگ منیجر بسازید.
  • تمام تغییرات را در نگهدارنده منتشر کنید. هم‌زمان یک توسعه‌دهنده هم باید کدهای وب سایت را از منبع کد پاک کند.
  • نتایج را رصد کنید و به دنبال نتایجی بگردید که نرمال نیستند. افزایش یا کاهش یکباره در بازدیدهای صفحه، کاربران، تراکنش‌ها و …
  • اگر ممکن است دوره‌ای برای تائید صحت عملکرد پروسه داشته باشید. این تکنیکی است برای اوقاتی که GA را بر روی وب سایت هم از طریق کدنویسی مستقیم و هم از طریق گوگل تگ منیجر دارید . GA که کدنویسی مستقیم شده است، اقدام به فرستادن اطلاعات به GA فعلی می‌کند. این در حالی است که گوگل تگ منیجر+GA اطلاعات خود را به تست می فرستند.
گوگل تگ منیجر+GA
گوگل تگ منیجر+GA

این تکنیک هم در راهنمای لونامتریکس توضیح داده شده است. بعد از مدتی شما هر دو پروپرتی‌ها را چک می‌کنید تا ببینید آیا هر دو مجموعه داده‌ها یکی هستند یا خیر. اگر نبودند به همراه یک توسعه‌دهنده نرم افزار، دلایل این مغایرت را عمیق‌تر بررسی کنید. هر وقت به جایی رسیدید که داده‌ها در گزارش‌های هر دو پروپرتی یکسان بودند، از مهندس‌تان بخواهید که کدهایی که مستقیما در سورس کد سایت نوشته شده بودند را پاک کند. در همین زمان شما هم ID رهگیری را در گوگل تگ منیجر تغییر می‌دهید و شروع به ارسال داده از طریق گوگل تگ منیجر به پروپرتی اصلی گوگل آنالیتیکس کنید.

می‌توانیدبرای از دست ندادن اطلاعات، در حالی که شما و توسعه‌دهنده در حال انتقال هستید، از تکنیک «بلوک کردن فعال‌کننده» استفاده کنید. اگر در گوگل تگ منیجر بسیار مبتدی هستید، این تکنیک کمی پیچیده است، ولی هر وقت توانستید از لایه داده و متغیرهای لایه داده استفاده کنید، یخ‌تان آب می‌شود.

بهترین تمرین‌های گوگل تگ منیجر برای مبتدیان

برای این‌که به شما کمک کنیم تا از اشتباهات بزرگ جلوگیری کنید، در این‌جا تعدادی از بهترین تمرین‌ها برای مبتدیان گوگل تگ منیجر آمده است. اگر چه بعضی از آن‌ها نیاز نیستند، اما من می خواهم واقعا در این زمینه موفق باشید؛ لذا به شدت پیشنهاد می‌کنم تمامی این تمرین ها را انجام دهید. یادگیری از اشتباهات خودتان خوب است، ولی بسیار بهتر است که از اشتباهات دیگران بیاموزید.

  • اسم گذاری قرارداد

نمی توانم بیش از این تاکید کنم که این تمرین از گوگل تگ منیجر تا چه اندازه مهم است.اگر در واقعیت از گوگل تگ منیجر استفاده کرده باشید، می‌دانید که تعداد تگ‌ها، فعال‌کننده‌ها و متغیرها چقدر سریع افزایش می‌یابد و تبدیل به یک کلاف سردرگم غیرقابل مدیریت می‌شود. از این رو باید از دستورالعمل‌های شفافی برای اسم گذاری استفاده کنید تا به شما در مدیریت کردن راحت‌تر پیاده‌سازی‌های گوگل تگ منیجرتان کمک کند. آسان‌تر شدن برای شما و اعضای تیم‌تان مساوی است با ریسک کم‌تر، زمان کم‌تر، اتلاف پول کم‌تر برای درست کردن تگ‌ها. اتفاقی که در غیر این صورت می افتد:

تگ‌ها، فعال‌کننده‌ها و متغیرها

بهترین راهنمایی‌ها برای نام گذاری تگ‌ها،فعال‌کننده‌ها و متغیرها:

  • اگر تگ گوگل آنالیتیکس می‌سازید، نوع تگ را هم اضافه کنید. برای مثال می‌توانید نمایش صفحه، رویداد یا شبکه اجتماعی را هم در اسم تگ اضافه کنید. برای تگ‌های ادوردز می‌توانید نوع تگ را اضافه کنید، مثلا تبدیل یا بازاریابی مجدد.

صفحات مشخصی را اضافه کنید. اگر تگی باید در صفحه یا صفحات مشخصی فعال باشد،آن‌گاه صفحه یا زیر مجموعه را در تگ اسم بیاورید. به عنوان مثال

  • نمایش صفحه GA- فرم تماس
  • بازاریابی مجدد AW- صفحه تشکر
  • کنترل گوگل تگ منیجر را تنها به افراد ماهر بسپارید

گوگل تگ منیجر ابزاری بسیار قوی است و اگر غیر مسئولانه و بدون فکر و برنامه و تست از آن استفاده کنید، کارایی وب سایت‌تان را دچار اختلال می‌کند. بنابراین باید دسترسی به این ابزار را تنها به افراد درگیر در توسعه تگ محدود کنید. گوگل تگ منیجر این امکان را به شما می‌دهد که به سایر کاربران در سطوح اکانت و نگهدارنده دسترسی بدهید. کاربران می‌توانند در سطح اکانت سایر کاربران را ببینند و بر آن‌ها نظارت کنند یا می توان به آن‌ها دسترسی خواندن، اصلاح، تائید یا حق انتشار در سطح نگهدارنده را داد.

  • محیط های کاری اهرمی

بهترین کارایی گوگل تگ منیجر در سطح تیم‌های بزرگ است. محیط‌های کاری در گوگل تگ منیجر این امکان را به شما می‌دهد که مجموعه‌های متغیر و چندگانه‌ای از تغییرات را در نگهدارنده خود به وجود آورید. گروه‌های مختلف کاری می‌توانند به طور هم‌زمان و به طور جداگانه در محیط‌های کاری خود بر روی این مجموعه از تغییرات کار کنند و به طور مستقل این پیکربندی تگ‌ها را تست و پیکربندی کنند.

  • بهره‌گیری از مزیت لایه داده

این موضوع پیشرفته‌تر است و شما احتمالا در آینده آن را یاد می گیرید. اگر چه نباید یادگیری آن را به تعویق بیندازید. وقتی لایه داده گوگل تگ منیجر در زمینه سفارشی‌سازی داده‌ها و فعال‌کننده‌ها بسیار کارآمد است. اگرچه مفهوم تقریبا دشواری برای مبتدیان است، ولی یکی از قسمت‌های کلیدی تگ منیجر گوگل است. پس چه بخواهید چه نخواهید باید آن را یاد بگیرید.

اگر می‌خواهید بخش‌ها و خصوصیات مشخصی از وب سایت‌تان را رهگیری کنید و رویدادهای پیش فرض و اتوماتیک گوگل تگ منیجر تراکنشی نداشته باشند،پیشنهاد من استفاده از لایه داده است. تنها کافی است از توسعه‌دهنده‌ها بخواهید که اطلاعات را در لایه داده قرار دهند، آن‌گاه گوگل تگ منیجرمی‌تواند به آسانی به آن‌ها دسترسی داشته باشد و از آن‌ها در فعال‌کننده‌ها،تگ‌ها و متغیرها استفاده کند.

  • همواره قبل از انتشار تست کنید

شبیه بی فکری است ولی هنوز هم گاهی از اوقات این کار را انجام می‌دهیم خصوصا زمانی که تغییرات کوچک هستند و عجله داریم، ولی نباید بهانه‌ای برای این کار داشته باشیم!

صرف نظر از این‌که چه تغییری در نگهدارنده گوگل تگ منیجر اعمال شده است، این تغییرات حتما باید تست شوند. گوگل تگ منیجر حالت پیش نمایش و رفع ایراد بسیار خوبی دارد،ابزارهای رفع ایراد دیگری هم وجود دارند، که به شما در پیدا کردن ایراد و یافتن سریع باگ‌ها کمک شایانی می‌کنند.

  • از یک توسعه‌دهنده بخواهید آدرس IP بازدیدکننده‌ها را به لایه داده اضافه کند.

اگر بهترین تمرین‌های گوگل آنالیتیکس را دنبال می‌کنید حتما می‌دانید که چطور ترافیک داخلی شرکت خود را از آمار حذف کنید . ولی این مسئله فقط گزارش های گوگل آنالیتیکس را تحت تاثیر قرار می‌دهد. فیس‌بوک چه؟ یا بازاریابی مجدد گوگل ادز؟ عالی بود اگر می‌توانستید بازدیدهای خودتان را از آن پلتفرم‌ها هم حذف کنید.

در واقع باید بگویم که راه ساده‌ای برای حل این مسئله وجود دارد:

  • از یک توسعه‌دهنده بخواهید که آدرس IPبازدیدکننده‌ها را به لایه داده اضافه کند.
  • لایه متغیر را در گوگل تگ منیجر درست کنید.
  • این IP استثنا را در بقیه تگ‌ها و فعال‌کننده‌هایتان به‌روزرسانی کنید، نباید وقتی آدرس IPبازدیدکننده‌ها برابر با آدرس IPدفتر شماست، فعال شود.
  • به دنبال مستمع حاضر و آماده از رویدادهای سفارشی شده اتوماتیک باشید.

یک مستمع رویداد اتوماتیک یک تابع جاوا اسکریپت است که یک رویداد تگ منیجر (رویداد لایه داده) را وقتی تراکنش خاصی بر روی وب سایت اتفاق می‌افتد، فعال می‌کند. آن رویداد می‌تواند به عنوان یک فعال‌کننده برای وارد عمل کردن تگ‌ها استفاده شود. گوگل تگ منیجر دارای مجموعه‌ای از مستمعان رویدادهای اتوماتیک در درون خود است مثل کلیک، مستمعان فرم. ولی لیست مستمعان رویدادهای اتوماتیک در همین جا به پایان نمی‌رسد، تعداد زیادی از مستمعان سفارشی‌سازی شده بر خط وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، مثل Extended Library of GTM Recipes.

بنابراین اگرمی‌خواهید یک المان یا کار مشخص را بر روی وب سایت‌تان رهگیری کنید، چک کنید آیا مستمع رویداد اتوماتیک آماده‌ای برای آن در دسترس هست یا خیر.

  • ازتوسعه‌دهنده بخواهید ID ها را به المان‌های مهم وب سایت اضافه کند.

این نکته وقتی مفید است که دکمه‌های فراخوان بسیاری در یک صفحه ولی در مکان‌های مختلفی دارید. همه آن‌ها کلاس CSS و URL هدف یکسانی دارند. و شما می‌خواهید آن‌ها را به طور جداکانه در گوگل آنالیتیکسرهگیری کنید؛ حال چه باید کرد؟

از یک توسعه‌دهنده بخواهید تا ID ها را به هر دکمه اضافه کند، به عنوان مثال :

// ID of the first button is “menu-button”https://www.example.com

// ID of the second button is “footer-button”https://www.example.com

سپس متغیر داخلیClick ID را در گوگل تگ منیجر فعال کنید. بعد از کلیک در کنسول پیش نمایش و رفع عیب در تب متغیرها مشاهده می‌کنید که Click ID برابر با menu-button یا footer-button IDاست. احتمالا هیچ نظری ندارید که درباره چه چیزی صحبت می‌کنم. چگونگی رهگیری دکمه یا کلیک لینک را در گوگل جستجو کنید، آنگاه متوجه خواهید شد که چه می‌گویم.

بعد از این چه سر فصل‌هایی از گوگل تگ منیجر را باید یاد بگیرید؟

اگر می‌خواهید  خودتان ادامه دهید و گوگل تگ منیجر را به تنهایی یاد بگیرید، این‌ها مطالبی هستند که باید یاد بگیرید و پیشنهاد می‌کنم دقیقا با همین ترتیب پیش بروید:

این لسیت واقعا کامل است و باید شاهد افزایش چشم‌گیری در دانش خود در زمینه گوگل تگ منیجر باشید.

چه کارهای دیگری می‌توانید با گوگل تگ منیجر انجام دهید؟

کارهای بسیار زیادی می‌توانید با گوگل تگ منیجر انجام دهید. اصلا به همین خاطر است که کار کردن با آن را بسیار دوست دارم. در ادامه تعدادی از آن‌ها را برایتان نام می‌برم:

  • رهگیری ارسال
  • رهگیری وقتی یک المان مشخص بر روی صفحه ظاهر می‌شود.
  • رهگیری فروش، انتقال، رشد در لیست های بازاریابی
  • فعال کردن یک تگ بخصوص وقتی بازدیدکننده بیش‌تر از X ثانیه در یک صفحه می ماند.

راه سریع‌تری برای یادگیری گوگل تگ منیجر

در این مقاله توضیحات بسیار ابتدایی ارائه شده است و این یکی از طولانی‌ترین مقالات من در این وبلاگ است که البته مطالب بسیار دیگری برای یادگیری وجود دارد! در حال حاضر ۱۰۰ پست درباره گوگل تگ منیجر در وبلاگ من موجود است و همچنان مطالب بسیاری برای منتشر کردن در آینده وجود دارد.

دقیقا مثل تمامی ابزارهایی که این سطح از پیچیدگی را دارا هستند،گوگل تگ منیجر هم مسیر یادگیری خود را دارد، که در بعضی از موارد بسیار چالش‌برانگیز به نظر می رسد. برای این‌که در زمان‌تان صرفه‌جویی چشم‌گیری کنم و همه چیز را مرتب برایتان توضیح دهم، دوره آنلاین گوگل تگ منیجر را راه اندازی کردم. با ثبت نام در این دوره، مطالبی را که یک مبتدی باید بداند را فرا می‌گیرید.

پرسش های متداول

مطمئنم هنوز سوالات بسیاری در سرتان دارید. این موضوع کاملا طبیعی است. در این‌جا متداول‌ترین آن‌ها آمده‌اند:

  • چه کسی باید از گوگل تگ منیجر استفاده کند؟

هر کس که می‌خواهد کدهای رهگیری مختلفی را به وب سایت خود (یا مشتری) اضافه یا حذف کند یا تغییر دهد؛ که معمولا شامل دیجیتال مارکترها، آنالیزورهای وب،متخصصین SEO، متخصصان PPC، صاحبان کسب و کارهای تجاری الکترونیک و … هستند و با گوگل تگ منیجر بسیار بهتر و بیش‌ترمی‌توانند چیزی را که بر روی یک وب سایت یا اپلیکیشن می‌خواهند را رهگیری و اندازه‌گیری و کنترل کنند.

  • آیا گوگل تگ منیجر تنها با محصولات گوگل کار می‌کند؟

خیر. گوگل تگ منیجر با بسیاری از پلتفرم‌ها و محصولات به خوبی کار می‌کند. دامنه گسترده‌ای از قالب‌های تگ از پیش تعریف شده، مثل گوگل آنالیتیکس، هات‌جر، تگ عمومی توییتر و … را ارائه می‌کند و به‌علاوه می‌توانید کدهای سفارشی‌سازی شده را با کمک تگ سفارشی HTML اضافه کنید.

  • آیا گوگل تگ منیجر رایگان است؟

گوگل تگ منیجر هر دو طرح رایگان و غیر رایگان را دارا است. طرح رایگان برای کسب و کارهای کوچک و متوسط کاملا کافی است. شرکت‌های بزرگ می‌توانند از گزینه گوگل تگ منیجر ۳۶۰ استفاده کنند و هزینه آن را پرداخت کنند. می‌توانید هر دو طرح پرداخت را از این‌جا مقایسه کنید.

  • چه می‌شود اگر سیستم مدیریت محتوای من اجازه ندهد که کد گوگل تگ منیجر را در <head> جایگذاری کنم؟

نگران نباشید در واقع کد گوگل تگ منیجر<script>می‌تواند در هر جایی از وب سایت قرار بگیرد. هر چه بیش‌تر در قسمت‌های اولیه از کد منبع وب سایت قرار بگیرد، سریع تر بازخوانی می‌شود، از این رو رهگیری وب سایت‌تان دقیق‌تر خواهد بود. اما اگر CMSتان صرفا اجازه می‌دهد کدها را در تگ <body> قرار دهید، باز هم خوب است. مهم‌ترین چیز این است که هرگز نباید کد <noscript> را در <head> یک وب سایت قرار دهید. تمامی حالات دیگر بلامانع هستند. هر دو کد می‌توانند دقیقا بعد از شروع تگ <body> یا قبل از خاتمه تگ </body> به کار روند.

  • چگونه می توان گوگل تگ منیجر را بر روی یک سایت وردپرس نصب کرد؟

دو راه برای انجام این کار وجود دارد:

  • اضافه کردن مستقیم کدهای نگهدارنده به منبع کد وب سایت
  • استفاده از یک Plugin

برای گزینه اول به ادمین پنل وردپرس خود بروید و این مسیر را دنبال کنید : Appearance > Editor و فایل Header.php را اصلاح کنید. لونامتریکس راهنمایی برای چگونگی انجام آن منتشر کرده است.

صفحه Plugin

اما خودم گزینه دوم را پیشنهاد می‌کنم، استفاده از یک پلاگین. ولی نه هر پلاگینی ،گوگل تگ منیجر ۴WP plugin که تحت عنوان گوگل تگ منیجر plugin هم شناخته می‌شود که توسط دوراسل تامی منتشر شده است.

به صفحه پلاگین در org بروید:

  • Plugin را از فایل .zip دانلود کنید.
  • فایل دانلود شده را باز کنید.
  • آن را بر روی وردپرس نصب شده خود با استفاده از FTP کلاینت در محتوای-wp، Plugin آپلود کنید.
  • به پنل ادمین وردپرس خود بروید
  • Pluginرا تحت Pluginها / Pluginهای نصب شده فعال کنید.
  • دستورالعمل‌های خود Pluginرا دنبال کنید

بعد از آنکه Plugin را با موفقیت نصب و راه‌اندازی کردید به Settings > Google Tag Manager بروید و ID نگهدارنده خود را وارد کنید و سایر گزینه ها را تنظیم کنید. به این دلیل این Plugin را دوست دارم که انتخاب‌های بیش‌تری به من می‌دهد و می‌تواند به آسانی برای رهگیری وب در دسترس باشد. مثلا پست نویسنده، پست دسته‌بندی، پست تگ و …

  • آیا لازم است کد نویسی رایاد بگیریم تا بتوانم از تگ منیجر گوگل استفاده کنم؟

نه، ولی دانش JavaScript, HTML CSS, Regular Expression, DOMمی‌تواند بسیار کارآمد باشد و افق جدیدی را در رهگیری وب با گوگل تگ منیجر به رویتان می‌گشاید. ولی حتی بدون این توانایی ها هم می‌توانید به موفقیت های چشم‌گیری برسید.

  • بعد از اینکه شروع به استفاده از گوگل تگ منیجر کردم باز هم باید از توسعه‌دهنده کمک بگیرم؟

بستگی به اهداف‌تان دارد. هرچند که فرصت‌های بسیاری برای بازاریابان دیجیتال بعد از استفاده از گوگل تگ منیجر وجود دارد، ولی بعضی از اوقات هنوز هم به کمک یک توسعه‌دهنده احتیاج است. تراکنش‌هایی مثل پخش ویدئو،رهگیری پیمایش، ظهور المان‌ها بر روی صفحه نمایش و … را به راحتی وقتی در گوگل تگ منیجر مجرب تر شدید،می‌توانید رهگیری‌کنید. ولی اگر به اطلاعاتی احتیاج دارید که ازسرور به‌دست می‌آید و توسط گوگل تگ منیجر قابل دسترسی نیست، به عنوان مثالID  کاربران، طرح هزینه کاربران، احتیاج دارید که با یک توسعه‌دهنده همکاری کنید.

  • آیا می توانم از یک ID رهگیری GA در نگهدارنده های چندگانه گوگل تگ منیجر استفاده کنم؟

بله،می‌توانید. این مسئله معمولا برای بازاریاب‌های دیجیتال رخ می‌دهد، زیرا ممکن است شما یا مشتری‌تان چندین وب سایت داشته باشید که از حیث ساختار (CSS-HTML) متفاوت باشند. پس منطقی به نظر می‌رسد که بتوان چندین نگهدارنده گوگل تگ منیجر با مجموعه فعال‌کننده‌ها و متغیرهای خودشان و تگ گوگل آنالیتیکس را نیز با همان IDرهگیری ساخت. این بدین معنی است که تمام اطلاعات از نگهداره‌های مختلف گوگل تگ منیجر داده‌هایشان را به یک گوگل آنالیتیکس پراپرتی می‌فرستند.

  • از کجا می توانم در زمینه گوگل تگ منیجر کمک بگیرم؟
  • آیا ممکن است با گوگل تگ منیجر به وب سایت آسیب بزنم؟

بله . قدرت زیاد مسئولیت زیادی به دنبال می‌آورد. استفاده از اسکریپت‌هایی که به خوبی تست نشده‌اند، یا اسکریپت‌های ناشناس و مشکوک که آن‌ها را آنلاین پیدا کرده‌اید؛می‌تواند بخشی از کارایی‌های وب سایت‌تان را مختل کند. مشورت با توسعه‌دهنده‌ها قبل از به کار بردن یک کد سفارشی‌شده جاوا اسکریپت می‌تواند یک قانون همیشگی باشد.از طرف دیگر ایجاد اختلال در سیستمی که متغیرها و فعال‌کننده‌های درونی‌سازی شده دارد، بسیار سخت‌تر است. در واقع نمی‌توانم به موقعیتی فکر کنم که این اتفاق رخ دهد، ولی این بدین معنی نیست که این اتفاق غیر ممکن است. از این رو، کارکرد رهگیری درونی‌سازی شده گوگل تگ منیجر همواره باید یک اولویت باشد.

  • آیا گوگل تگ منیجر داده های بازدیدکنندگان را ذخیره می‌کند؟

گوگل تگ منیجر داده‌های بازدیدکنندگان را ذخیره نمی‌کند و تنها سیستمی است که به شما کمک می‌کند داده ها را به ابزارهای طرف سوم منتقل کنید. این انتقال صرفا درclient-side رخ می‌دهد، به عنوان مثال بر روی مرورگر Client.

  • دستورالعمل گوگل تگ منیجر چیست؟

نمی‌دانم این کلمه از کجا آمده است ولی آن را به لونامتریکس مرتبط می‌دانم. دستورالعمل گوگل تگ منیجر یک تمپلیت نگهدارنده read-made برای مدیریت تگ است که می‌تواند به سادگی در نگهدارنده گوگل تگ منیجر شما import شود.در نتیجه مجموعه‌ای از تگ‌ها،متغیرها و فعال‌کننده‌ها را که از قبل پیکربندی شده‌اند،به صورت اتوماتیک می‌سازد. تنها کاری که باید انجام دهید این است که IDهای رهگیری و سایر تنطیمات، بسته به دستوالعمل و تنظیماتش را وارد کنید. من تعداد بسیاری از گوگل تگ منیجر Recipesهای رایگان را جمع‌آوری کرده‌ام که در اختیارتان قرار می‌دهم.

سخن آخر

گوگل تگ منیجر یکی ازابزارهایی است که همواره مورد علاقه من بوده است، چرا که زمان بسیاری را برای من ذخیره کرده، کمک کرده تا بتوانم چابک‌تر و آنالیزور بازاریابی و وب بهتری شوم. در این مقاله گوگل تگ منیجر که برای مبتدیان است، شما آموختید که گوگل تگ منیجر شبیه فردی میانجی بین یک وب سایت یا اپلیکیشن و ابزارهای طرف سوم مثل فیس بوک پیکسل،گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز و … است.

پیش‌تر از این تمامی کدهای رهگیری توسط توسعه‌دهنده‌ها کنترل می‌شدند،آن‌ها باید این کدها را به کد منبع وب سایت اضافه می‌کردند. این جریان کار مشکلات بسیاری را پدید می آورد، از جمله این‌که:

  • توسعه‌دهنده‌ها بسیار پر مشغله هستند،پس بازاریاب‌ها و آنالیزورهای وب باید روزها و یا حتی هفته‌ها منتظر می‌شدند تا کدهای رهگیری مورد نظرشان پباده‌سازی شود.
  • کدهای رهگیری چندگانه در تمام کد وب سایت پخش بودند و این یعنی نگهداری و به‌روزرسانی کد بسیار دشوار بود.
  • به خاطر وجود سیستم‌های مدیریت تگ، مثل گوگل تگ منیجر، اضافه، اصلاح و حذف کردن کدهای رهگیری بسیار آسان‌تر شده است. بازاریابان می‌توانند صرفا در یک رابط کاربری، کدها و تگ‌های ابزارهای مختلفی مثل GA ، FB Pixel و … را کنترل کنند و برای هر چه آسان‌تر کردن کارها،بیش‌تر ابزارهای شناخته شده را می‌توان با کمک تگ تمپلیت‌ها،که نیازی به داشتن دانش کدنویسی ندارند، کنترل کرد.

همچنین من در این مقاله شرح دادم که تگ‌ها، متغیرها و فعال‌کننده‌ها در گوگل تگ منیجرجه کاری می‌کنند، نقش آن‌ها چیست و چگونه با هم مرتبط می‌شوند. تگ‌ها تکه های مختلفی از کد یا قالب‌ها هستند که تحت شرایط خاصی فعال می‌شوند. فعال‌کننده‌ها شرایطی هستند که تگ‌ها را وارد عمل می‌کنند. متغیرها یاورهای کوچکی (یا تنظیمات و توابع کارآمدی) هستند که داده را حمل می‌کنند و می‌توانند در داخل تگ‌ها،فعال‌کننده‌ها و یا دیگر متغیرها جایگذاری شوند.

هنوز مطالب بسیاری برای یادگیری‌تان درباره گوگل تگ منیجر وجود دارد، ولی امیدوارم که این مقاله به شما کمک کرده باشد تا اولین گام را به سوی دروازه‌های جدید در بازاریابی و آنالیز برداشته باشید.

جمع بندی

همان‌طور که مشاهده کردید، کار با گوگل تگ منیجر، حداقل در ابتدای کار چندان آسان به نظر نمی رسد، اما به تدریج می‌توانید بر این ابزار کاربردی تسلط پیدا کنید. گوگل تگ منیجر آینده تگ ها را به صورت اتوماتیک کدگذاری خواهد کرد و آن ها را در هر صفحه ای که شما انتخاب کرده اید جاسازی می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط