🔥 دوره‌های 20 میلیونی رو رایگان برنده شو!

آموزش تدوین برنامه بازاریابی یا مارکتینگ پلن

چگونه یک مارکتینگ پلن خوب تدوین کنیم؟ک مارکتینگ پلن رهنمود و دستور کاری است که به کسب و کار ها در برنامه ریزی، اجرایی کردن و ردیابی استراتژی های مختلف بازاریابی طی بازه های زمانی معین کمک می کند.
مارکتینگ پلن

در این مقاله می خوانید

چگونه یک مارکتینگ پلن خوب تدوین کنیم؟ با ما همراه باشید تا با چگونگی تنظیم طرح بازاریابی و نمونه های آن آشنا شوید.

فرض کنیم شما اخیرا فرآیند تولید محتوا وب سایت کسب و کار خود را آغاز نموده اید و طی این مدت، نتایج و ورودی های خوبی را از این راه کسب کرده است. اما از طرف مدیر مجموعه از شما درخواستی مبنی بر طراحی و ارایه مارکتینگ پلن محتوا ارسال شده است. منتهی شما هیچ آگاهی از نحوه تدوین آن و حتی شروع کار ندارید. خوشبختانه، ما بهترین نقشه های بازاریابی محتوایی را جمع آوری کرده ایم تا با استفاده از آنها بتوانید یک نقشه کاملی را تدوین کرده و نتایج واقعی و کارآمدی را از آن بدست آورید. بدین منظور، ابتدا به تعریف چیستی یک مارکتینگ پلن و انواع آن می پردازیم و سپس نحوه تدوین آن را تعریف می کنیم. مارکتینگ پلن را برنامه بازاریابی , سند بازاریابی , طرح بازاریابی و نقشه بازاریابی نیز می‌نامند. همچنین برای آشنایی با تمام شاخه های بازاریابی دیجیتال، مقاله ای با عنوان دیجیتال مارکتینگ چیست در سایت آکادمی دهبان گردآوری شده است، خواندن آن را از دست ندهید!

مارکتینگ پلن یا همان طرح بازاریابی چیست؟

یک مارکتینگ پلن رهنمود و دستور کاری است که به کسب و کار ها در برنامه ریزی، اجرایی کردن و ردیابی استراتژی های مختلف بازاریابی طی بازه های زمانی معین کمک می کند. مارکتینگ پلن ممکن است مشتمل بر استراتژی های مختلفی باشد که هرکدام متعلق به بخش خاصی از سازمان است اما تمامی آنها می بایست منطبق و تابع اهداف اصلی سازمانی باشد.

انواع طرح‌‌های بازاریابی

بنابر بزرگی هر موسسه یا سازمان، امکانات در دسترس و تعداد افراد شاغل در آن، ممکن است با انواع و اقسام متفاوتی از نقشه های بازاریابی سر و کار داشته باشید. ما در اینجا به پنج مورد از آنها اشاره می کنیم:

  • نقشه های بازاریابی فصلی یا سالانه: این نقشه ها اهداف و کمپین های شما را طی دوره های زمانی معین (بطور مثال ماهانه،فصلی یا سالانه) مورد توجه قرار می دهد.
  • نقشه های بازاریابی غیر رایگان: این نقشه ها استراتژی های غیر رایگان را مورد توجه قرار می دهد که از میان آنها می توان به تبلیغات همسان (native)، تبلیغات کلیکی و یا تبلیغات شبکه های اجتماعی (paid social media promotion) اشاره کرد.
  • نقشه های بازاریابی شبکه های اجتماعی: این نقشه ها کمپین های شبکه های اجتماعی کسب و کار را مورد توجه قرار می دهد.
  • مارکتینگ پلن محتوایی: این نقشه ها کمپین ها، استراتژی ها و تاکتیک هایی را مورد توجه قرار می دهد که در آن از محتوا برای ترفیع محصول یا کسب و کار استفاده می شود.
  • نقشه های محصولات/خدمات جدید: این نقشه ها راهنمایی است برای طراحی استراتژی ها و تاکتیک هایی که هنگام ترفیع محصولات جدید می خواهید اجرا کنید.

ممکن است هنگام مطالعه منابع مختلف با عبارت “استراتژی بازاریابی” نیز مواجه شده باشید. اما به راستی تفاوت میان استراتژی بازاریابی و مارکتینگ پلن چیست؟ این موضوعی است که در این بخش قصد داریم به آن بپردازیم. در دوره دیجیتال مارکتینگ آکادمی دهبان علاوه بر آشنایی با استراتژی بازاریابی و مارکتینگ پلن در تمام حوزه های بازاریابی دیجیتال مهارت کسب می‌نمائید و در کسب کارتان از این دانش بهره می‌برید.

تفاوت استراتژی بازاریابی و مارکتینگ پلن

استراتژی بازاریابی تعیین می کند یک کسب و کار با چه راهکار هایی می بایست به اهداف خود دست یابد. بدین معنی که از چه نوع کمپین، محتوا، کانال و نرم افزاری با چه میزان بودجه برای دستیابی و تکمیل اهداف استفاده کند و چگونه نتایج را ردیابی کند. مارکتینگ پلن می تواند شامل یک یا چندین استراتژی بازاریابی باشد. این نقشه چارچوبی است که تمامی استراژی های بازاریابی از آن پیروی می کند و به شما کمک می کند هر استراتژی را به اهداف کسب و کار متصل می کند.

مارکتینگ پلن و استراتژی بازاریابی

بعنوان مثال، فرض کنیم شرکت شما قصد ارایه نرم افزار جدیدی را به بازار دارد و می خواهد تعداد بالایی کاربر برای آن جذب کند. بنابراین درخواستی برای واحد بازاریابی مبنی بر طراحی مارکتینگ پلن به منظور معرفی محصول جدید به بازار و جذب کاربر ارسال می شود.

واحد بازاریابی تصمیم می گیرد مقاله ای را به معرفی محصول جدید اختصاص دهد و همچنین سری ویدیوهایی را نیز در پلتفرم های ویدیویی آنلاین منتشر کند. علاوه بر آن، حساب کابری در توییتر ایجاد می کنند که در آن حول موضوع محصول جدید تولید محتوا می کند. تمامی این اقدامات با هدف جذب کاربر و تبدیل آن به سرنخ می باشد.

آیا تفاوت میان مارکتینگ پلن کسب و کار و سه استراتژی بازاریابی که بیان شد را دریافت کردید؟

در این مثال، مارکتینگ پلن کسب و کار شامل معرفی نرم افزار جدید به بازار و جذب کاربر برای آن بود. این کسب و کار می تواند این نقشه کلی را با اجرای سه استراتژی: مقاله، ویدیوها و توییتر به مرحله اجرا در بیاورد. البته که می توانید هر سه این استراتژی ها را در یک دسته بزرگ قرار داده و برای هرکدام استراتژی محتوایی مجزا طراحی کنید. شاخه بندی کردن مارکتینگ پلن کاملا اختیاری است و لازم است توجه کنید اجرای کدام حالت برای شما راحتتر خواهد بود.

با این حال، بعضی نکات وجود دارد که هنگام طراحی تمامی نقشه های بازاریابی لازم الاجرا می باشند. در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.

چگونه یک مارکتینگ پلن طراحی کنیم؟

  1. اهداف کسب و کار را شرح دهید؛
  2. شاخص کلیدی عملکرد مربوط به اهداف را تعیین کنید؛
  3. پرسونا کسب و کار خود را شناسایی کنید؛
  4. اهداف و استراتژی محتوایی خود را شرح دهید؛
  5. مخاطب هدف نقشه را مشخص کنید؛
  6. بودجه واحد بازاریابی را ذکر کنید؛
  7. رقبا خود را شناسایی کنید؛
  8. بخش های دخیل در نقشه و مسئولیت های آن ها را تعیین کنید.

1- اهداف کسب و کار را شرح دهید

مرحله اول هنگام طراحی مارکتینگ پلن تعیین اهداف کسب و کار است. هرچند این نقشه توسط واحد بازاریابی تعیین می شود، اما لازم است هنگام تدوین و طراحی آن، قوانین و منافع کلیه بخش های سازمان در نظر گرفته شود. مارکتینگ پلن می بایست از نظر حجم متعادل باشد، بدین معنی که در آن از تشریح بی رویه و یا کلی گویی پرهیز شود. لازم است در آن روش های جذب کاربر و تکمیل اهداف تعیین شده توضیح داده شود.

اهداف کسب و کار
مرحله اول هنگام طراحی مارکتینگ پلن تعیین اهداف کسب و کار است

بعنوان مثال، اگر هدف کسب و کار شما ” لذت بخش کردن بوم گردی” می باشد، اهداف واحد بازاریابی شما می تواند ” جذب افراد علاقمند به سفر، اشاعه و آموزش فرهنگ بوم گردی و تبدیل آنها به مشتریان خدمات بوم گردی” باشد.

2- شاخص کلیدی عملکرد مربوط به اهداف را تعیین کنید

هر مارکتینگ پلن می بایست روش های ردیابی داده های بدست آمده را پیش بینی کند. بدین منظور، لازم است شاخص های کلیدی عملکرد را برای استراتژی خود پیاده سازی کنید. شاخص ها معیارهایی است که جوانب مختلف یک کمپین را اندازه گیری می کند و به شما در ارزیابی اهداف کوتاه مدت و ارائه گزارش به مدیران مربوطه کمک می کند.

بعنوان مثال، برای هدف “جذب کاربران علاقمند به بوم گردی” ممکن است ملاک ما تعداد ورودی های ارگانیک باشد. بنابراین، در این مثال “ورودی های ارگانیک” می تواند یک شاخص معتبر برای کسب و کار شما باشد و با ردیابی آن می توانید پیشرفت خود را بطور دقیقتری بررسی کنید.

3- پرسونا کسب و کار خود را شناسایی کنید

پرسونا مشخصات فردی است که شما و کسب و کار شما به دنبال جذب آن است. این مشخصات می تواند شامل سن، جنسیت، محل سکونت، تعداد افراد خانواده، عنوان شغلی، سطح تحصیلات، سلایق افراد و… شود. هر پرسونا می بایست انعکاسی دقیق از مشتریان  و یا مشتریان احتمالی کسب و کار شما باشد. بنابراین، حیاتی است که میان تمامی مدیران کسب و کار اتفاق نظر حول مشخصات دقیق پرسونا وجود داشته باشد.

4- اهداف و استراتژی های محتوایی خود را شرح دهید

در این مرحله، پایه های استراتژی بازاریابی و محتوایی خود را تعیین می کنید. با توجه به اینکه امروزه گونه های مختلفی از محتوا و کانال های ارتباطی وجود دارد، ضروری است درباره هریک از آنها تحقیق کرده تا بتوانید مناسبترین آنها را در استراتژی خود قرار دهید.

اهداف و استراتژی های محتوایی
اهداف و استراتژی های محتوایی خود را شرح دهید

اما یک استراتژی مستحکم شامل چه بخش هایی می باشد؟ در این قسمت به بررسی مواردی که لازم است در استراتژی خود ذکر کنید می پردازیم:

  • قصد تولید چه نوع محتوایی دارید؟ آیا تمرکز خود را روی مقالات، ویدیوهای یوتیوب قرار داده اید؟ یا اینکه ترجیح می دهید تلاش خود را بر اینفوگرافیک ها و کتاب های الکترونیک بگذارید؟
  • چه میزان/حجم قصد تولید محتوا دارید؟ دوره هایی که محتوا تولید می کنید ماهانه است؟ یا هفتگی؟ شاید هم روزانه؟ تمامی این موارد به قدرت تیم محتوا شما و اهداف کوتاه مدتی که دارید بر می گردد.
  • شاخص های سنجش اهداف شما چیست؟ شاخص هایی که بواسطه آن میزان پیشرفت اهداف خود را می سنجید می تواند ورودی های ارگانیک وبسایت، ورودی های شبکه های اجتماعی، ورودی های ناشی از ایمیل مارکتینگ و بسیاری از موارد دیگر باشد که لازم است از قبل مشخص شود. همچنین باید صفحاتی که قصد دریافت ورودی برای آن دارید و همچنین نوع آن را، اعم از صفحه مقالات یا صفحه محصول یا صفحات فرود (landing page)، ذکر کنید.
  • بستر هایی که می خواهید بر روی آن محتوا منتشر کنید کدامند؟ بعضی از بسترهای معروف که امروزه مورد استفاده برند های بزرگ قرار می گیرد شامل فیسبوک، توییتر، لینکدین، یوتیوب، پینترست و اینستاگرام می باشد. شما نیز باید براساس نیاز های کسب و کار خود و عادت های جامعه خود شبکه هایی که مورد استقبال بیشتری قرار دارد را انتخاب کنید.
  • هرگونه تبلیغات کلیکی که بواسطه این بسترها از آن استفاده می کنید.

5- مخاطب هدف طرح بازاریابی را مشخص کنید

یک مارکتینگ پلن دقیق اهداف و پروژه هایی که واحد مارکتینگ روی آن ها متمرکز است را مشخص می کند. اما در این نقشه وظایفی که به واحد مارکتینگ مربوط نیست و روی آنها کار نمیکند نیز باید تعیین شود. اگر جنبه های مختلفی از کسب و کار وجود دارد که در این نقشه وارد نیست، باید ذکر شود.

شما نمیتوانید تمام مخاطبین خود را در خلال یک کمپین تبلیغاتی راضی نگه دارید . بنابراین اگر حین اجرای یک کمپین، گروهی وجود دارد که از مخاطب هدف آن کمپین به دور است، حتما می بایست از قبل تعیین شود.

6- بودجه واحد بازاریابی را ذکر کنید

با این که ممکن است ابتدا فکر کنید تولید محتوا هزینه ای برای شما نخواهد داشت اما به مرور زمان هزینه های پنهانی بوجود خواهد آمد که بهتر است از قبل بودجه ای را برای آن در نظر گرفته باشید. این هزینه ها می تواند شامل کارهای برونسپاری شده، اسپانسرها یا حتی هزینه استخدام نیروی جدید باشد. پس سعی کنید بخشی از بودجه مارکتینگ پلن خود را به این دسته از مباحث اختصاص دهید.

7- رقبا خود را شناسایی کنید

رقبا خود را شناسایی کنید
رقبا خود را شناسایی کنید

بخشی از بازاریابی به این بر می گردد که بتوانید رقبای خود را تشخیص دهید تا دریابید با چه مجموعه هایی در حال رقابت می باشید. تحقیق کنید چه کسانی بازیگران اصلی صنعت شما می باشند و چه میزان سهم از بازار کلی را دارند. به این نکته توجه کنید که رقبای متفاوت، نقاط قوت متفاوتی دارند و به همین سبب چالش های متفاوتی را برای شما به ارمغان خواهند آورد. بطور مثال، در شرایطی که یکی از رقبا شما در کلمه کلیدی هدف شما رتبه بالاتری دارد، رقیب دیگری ممکن است حساب کاربری قوی ای در شبکه های اجتماعی داشته باشد و افراد زیادی صفحه آن را دنبال کنند، حتی ممکن است رقیب دیگری داشته باشید که در فضای آفلاین حضور قوی دارد. تمامی این موارد نیز باید در نظر گرفته شود.

8- بخش های دخیل در طرح بازاریابی و مسئولیت های آن ها را تعیین کنید

حال که طراحی نقشه خود را انجام داده اید، وقت آن است که به هرشخص وظیفه مربوط به خویش را اطلاع رسانی کنید. لازم نیست تمامی کارهای روزانه اعضای تیم خود را بررسی کنید، اما بهتر است  بدانید کدام تیم وظیفه تولید محتوا، بررسی شاخص ها و ارائه آنالیز را دارد. تا به اینجا موضوعاتی که هنگام تدوین مارکتینگ پلن لازم است بدانید را شرح دادیم. در ادامه، به ارائه مثال های عملی از نقشه های بازاریابی می پردازیم تا موضوع ملموس تر شود.

6 نمونه مارکتینگ پلن برای کمک به تدوین نقشه بازاریابی شما

1- راهنمای مفهومی هابسپات برای استراتژیِ بازاریابی محتوایی

هدف: مارکتینگ پلن محتوایی

در هابسپات، اعضای تیم بازاریابی ما از دو کالج کسب و کار فارغ التحصیل شده اند که شروع کار ما در میزهای کافه ها بود و امروزه شرکتی متشکل از بیش از صدها عضو را داریم. در طول مسیر، ما درس های زیادی آموختیم که به مرور تجارب خود را به مارکتینگ پلن افزودیم. بنابراین، ما تصمیم گرفتیم آمارها و نتایج بدست آمده را در مقاله ای با هدف آموزش بازاریابان برای گسترش مارکتینگ پلن خود، با هرتعداد اعضایی که دارند، منتشر کنیم.

در این راهنما، به این نکات اشاره می کنیم:

  • مفهوم دقیق بازاریابی محتوایی چیست؟
  • چرا کسب و کار شما به یک استراتژی بازاریابی محتوایی نیاز دارد؟
  • چه کسی باید کار اعضا تیم را رهبری کند؟
  • چگونه بر اساس بزرگی سازمان، تیم بازاریابی محتوایی خود را بچینیم؟
  • چگونه شخص درستی را برای یک پست استخدام کنیم؟
  • چه ابزارهای بازاریابی برای موفقیت شما لازم است؟
  • از چه نوع محتوایی باید استفاده کنید و چه افرادی مسئول آن می باشند؟
  • اهمیت نحوه تبلیغ محتوا منتشر شده از طریق موتورهای جستجو،ایمیل مارکتینگ، شبکه های اجتماعی و تبلیغات کلیکی
  • و در آخر، شاخص های کلیدی که هر عضوی باید اندازه گیری کند و گزارش آن را ارائه دهد

2- مارکتینگ پلن “شین اسنو” برای کتاب جدیدش “تیم رویایی”

هدف: مارکتینگ پلن محتوایی

ورود قوی یک کتاب به بازار می تواند نمونه ای بارز از بازاریابی محتوایی داده محور باشد. استفاده از دیتا برای بهینه سازی استراتژی محتوایی خود باعث ایجاد آگاهی بیشتر نسبت به کتاب شما، دریافت سرنخ های بیشتر، تبدیل سرنخ ها به مشتریان و تشویق مشتریان به معرفی کتاب شما به اطرافیان خود خواهد شد.

هنگامی که “شین اسنو” شروع به ترفیع کتاب خود کرد، از استراتژی محتوایی دیوار آتش استفاده کرد. این مدل که توسط Economic Times طراحی شده است، برای طراحی یک سیستم خطی روند دار استفاده می شود. برای درک بهتر این سیستم، نمودار زیر را مطالعه نمایید.

مارکتینگ پلن محتوایی

اسنو در مقاله ای به این نکته اشاره نمود که چقدر این استراتژِی برای او، هنگام ورود به بازار کتاب، مفید بوده است. بعد از مطالعه این تکنیک، می توانید آن را در استراتژی خود نیز تزریق کنید. دراین شیوه خواهید آموخت او چگونه:

  • اهداف کسب و کار خود را طبقه بندی کرد تا دریابد کدام شاخص ها را ردیابی کند؛
  • پرسونا خود را طراحی کرد تا دریابد مخاطب وی چه بستری را برای مطالعه محتوا وی ترجیح می دهند؛
  • محاسبه کرد چگونه تبلیغات کلیکی می تواند بر کاهش میزان تولید محتوا شما تاثیر داشته باشد.
  • تقسیم کار کرد، تیم سازی کرد و هر کار را به فرد مربوطه منتقل کرد

شما می تواند از مارکتینگ پلن اسنو برای داشتن درک بهتری از استراتژِ محتوا، شناخت بهتر مخاطب و بحث های مربوط به ترفیع و ترویج محتوا استفاده کنید.

3- نقشه “Go-To-Market” برای محصول جدید از Chief Outsiders

هدف: پلن ورود محصول جدید به بازار

اگر به دنبال استراتژی های مربوط به ورود محصول به بازار می باشید Chief Outsiders می تواند به شما کمک کند. مارکتینگ پلن برای محصولات جدید از آن جهت اهمیت پیدا می کند که برخلاف مارکتینگ پلن سازمانی که مباحث کلی مورد بحث قرار می گیرد، در این نقشه تمرکز روی یک محصول قرار می گیرد.

بعد از مطالعه این نقشه، خواهید آموخت چگونه:

  • یک محصول را تایید کنید؛
  • اهداف استراتژیک را تعیین کنید؛
  • بازار هدف را مشخص کنید؛
  • ارزش افزوده برای محصول ایجاد کنید؛
  • فروش و خدمات پس از فروش را در مارکتینگ پلن قرار دهید.

4- استراتژی بازاریابی محتوایی Buffer

هدف: مارکتینگ پلن محتوا

نگارش مارکتینگ پلن محتوایی همواره با چالش هایی روبه رو است، خصوصا وقتی برای اولین بار می خواهید این کار را بکنید. از آنجایی که تنها 55% از تیم های بازاریابی یک استراتژی محتوای مکتوب دارند، بافر تصمیم گرفت به کمک بازاریابان محتوایی بیاید. بافر توانست یک الگو برای نقشه های بازاریابی طراحی کند که حاوی مثال های کاربردی و دستورالعمل های مختلفی برای بازاریابان تازه کار است.

بعد از مطالعه راهنمای بافر، درک می کنید چگونه:

  • جواب چهار سوال ساده را برای فهرست بندی مطالب بدهید؛
  • اهداف بازاریابی محتوایی خود را براساس الگو SMART بچینید؛
  • پرسونا خود را دقیق طراحی کنید؛
  • نیاز های کاربر را از طریق تولید محتوا رفع کنید؛
  • محتواهای قبلی خود را براساس بیشترین و کمترین بازدید دریافتی تحلیل کنید؛
  • مفیدترین نوع محتوا را، براساس دانش تیم بازاریابی و درخواست کاربر، تعیین کنید؛
  • تقویم محتوایی سالانه تدوین کنیم.

راهنما بافر شامل آموزش های قدم به قدم به همراه مثال هایی برای هربخش می باشد. اگر در طراحی مارکتینگ پلن خود گمراه شده اید، این راهنما روند کاری شما را تسهیل می کند. برای مطالعه این راهنما می توانید به اینجا رجوع کنید.

جمع بندی

اگر درباره چگونگی شروع گمراهید، این راهنما به شما درباره تعیین مخاطب هدف، نحوه دسترسی به آنان و تبدیل آنان به مشتری وفادار کمک خواهد کرد. لازم است توجه کنید این نقشه های بازاریابی تنها منبعی آغازکننده برای شروع کار شماست و نباید بیش از حد به آن متکی باشید، ممکن است این نقشه ها نیاز مخاطب را بطور دقیق رفع نکند.

بنابراین بهتر است طرح های مختلف طی بازه های زمانی مختلف راستی آزمایی کرده و پس از گزارش گیری از هرکدام از آنها، بهترین را انتخاب کنید. در پایان، امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و درصورت داشتن تجربه ای خاص در حوزه تدوین مارکتینگ پلن آن را به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

می‌خوای تازه شروع کنید؟

دوره مدیریت دیجیتال مارکتینگ

تخصصی ترین دوره دیجیتال مارکتینگ

  • اصول دیجیتال مارکتینگ 
  • طراحی سایت 
  • بازاریابی محتوایی
  • گوگل آنالیتیکس
  • گوگل تگ منیجر
  • گوگل ادز
  • سئو
  • ایمیل مارکتینگ
  • بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی
  • طراحی کمپین های تبلیغاتی
  • استراتژی دیجیتال مارکتینگ

برای مشاهده جزئیات دوره کلیک کنید

آخرین مطالب
مطالب محبوب
مطالب تصادفی